מקום העובדה הוא המקום בו עובדים מבלים חלק ניכר מזמנם ומפועלם, על כן הם שואפים להרמוניה, מקצועיות ויחסים פוריים. התעמרות בעבודה היא מצב בו גם תחושות הביטחון והנוחיות הבסיסיות אינן נלקחות כמובן מאליו. להתעמרות שכזו עשויה להיות השלכות חמורות, מעבר לממד הרגשי הדבר עשוי להתבטא גם באובדן תפוקה ופגימה בתפקוד העובדים. בהינתן מקרה שכזה יש להעלות את המודעות לנושא ולפעול לתיקון בהקדם.
מהי התעמרות בעבודה ?
התעמרות בעבודה הנקראת גם התנכלות תעסוקתית או תעסוקה פוגענית מתבטאת ביחס מטריד, פוגע, משפיל או מבזה במסגרת מקרים חוזרים ונשנים. זה עשוי להתרחש בידי מעסיק, מישהו מטעם המעסיק, ספק, לקוח או עמית בעל קשרי העבודה בין אם הוא חלק או אינו חלק ממקום העבודה.
ההתעמרות עצמה עשויה להיות התנהלות וורבלית, פיזית או פסיכולוגית. היא יכולה להתבטא בצעקות, השפלות, מתן משימות “מבזות”, איומים, הגבלות למשאבים, חרם ומידור, התעלמות, הרעת תנאים, דרישות לא נעימות וכן הלאה. על מנת שהתנהגות תיחשב להתעמרות יש להוכיח כי התרחשו מספר מקרים שיחדיו מהווים תופעה שחזרה על עצמה, מאשר מקרה נקודתי.
מכלול המצבים שדיני עבודה עשויים להכליל כהתעמרות בעבודה יכולים לכלול:
- האשמות שווא
- הקפדת יתר על ביצועי עובדים
- דרישה לבצע משימות שאין הן בהלימה עם יכולותיו המקצועיות של העובד
- איומים, השפלות וצעקות
- דרישה לבצע משימות שיש בתוכן אלמנט שעשוי להיות משפיל או מבזה
- אווירה של פחד במקום העבודה
- התעלמות מהעובד ומצרכיו
- בידוד ו/או מידור חברתי
- פגיעה במעמד והמעטה כללית בערך
מה הן הסיבות שעשויות להוביל להתעמרות במקום העבודה?
בין הסיבות הנפוצות ניתן למנות:
- חוסר אחריות אישית
- תרבות ארגונית אשר מעודדת או מתעלמת מהתעמרות
- יחסי עבודה פגומים
- סביבה תחרותית יתר על המידה
- אקלים של פחד או חוסר ביטחון
- סגנון ניהולי נוקשה
- ניצול מרות וכוח
- אי קיום מדיניות למניעת התעמרות
- חוסר איזון רגשי / פסיכולוגי של גורמים מסוימים במקום העבודה
וכן הלאה.
איך ניתן לזהות התנכלות במקום העבודה?
יש לזהות התנכלות ועל פי כן יש להקפיד במתן תשומת לב לתופעה. לעתים קל לזהות אותה כאשר היא ברורה ובהירה ואילו יש מקרים בהם היא יותר מרומזת וסמויה. כאשר יש ספק, אין ספק וניתן להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה אשר מתמחה בתחום כדי לקבל פרספקטיבה משפטית על הנושא.
התעמרות איננה צריכה להיות אקט פיזי ויכולה להתרחש גם כדרך פלטפורמות אינטרנטיות וטלפוניות.
כיצד ניתן לפעול נגד התעמרות בעבודה?
ישנן מספר אפשרויות שאינן סותרות אחת את השנייה. ניתן לדוגמה, להגיש תביעה נגד המעסיק בבית דין אזורי לעבודה. כיום, אין חוק שאוסר על התעמרות בעבודה באופן מפורש. אך בתי הדין האזוריים לעבודה אכן פיתחו דוקטרינות שונות המאפשרות לפסוק פיצויים בגין עוגמת נפגש מכוח דיני נזיקין כלליים כמו גם, מכוח חובת תום לב. פסיקות פיצוי בגין עוגמת נפגש בעניין התעמרות במקום העבודה לא מהוות הלכה פסוקה כיוון שהן נפסקו בידי בתי הדין האזוריים לעבודה, ולא על ידי בית הדין הארצי.
עבור הליך שכזה יש לאסוף כמה שיותר ראיות מוצקות אשר לא יהיו תלויות בעדות על מנת לוודא שגם אם עדים מסוימים לא ירצו להעיד עדיין תהיה תשתית ראייתית מוצקה. פסק דין בנושא זה עשוי להניב פיצויים בשווי עשרות אלפי שקלים.
התפטרות בדין מפוטר
מסלול אחר, הוא לבצע התפטרות בחזקת מפוטר לעניין פיצויים פיטורים. ניתן לעשות זאת, עקב כך שהתעמרות עשויה להיחשב להרעה מוחשת בתנאי עבודה. במקרה שכזה, החוק מתיר לעובד להתפטר בדין מפוטר ולהחזיק בזכאות לפיצויי פיטורים.
הגשת תביעה לביטוח לאומי
מסלול נוסף, מערב הגשת תביעה לביטוח לאומי. עובד יכול לטעון כי להתעמרות הייתה השלכות על מצב בריאותי, אולי ברובד נפשי או פיזי. ניתן להגיש תביעה להכרה בפגיעות כנכות שנגרמה מעבודה. תביעה שכזו עשויה לזכות בכספי פיצויים ואף בקצבה חודשית בהינתן בנסיבות ויכולה להשפיע על הצלחת התביעה אל מול המעסיק בבית דין לעבודה.
הגשת תביעת לשון הרע
לחילופין, ניתן גם להגיש תביעת לשון הרע אל מול הצד המתעמר. בייחוד אם ההתעמרות כללה אמירת לשון רע על עובד בפני אנשים אחרים. במקרה זה מדובר בהגשת תביעה אזרחית בגין עוולת לשון הרע. במקרה זה ישנם 2 סוגי פיצויים:
- פיצויים עם הוכחת נזק
- פיצויים אשר אינם כוללים הוכחת נזק
- כך שגם אם לא נוצר נזק העובד עשוי להיות זכאי לפיצויים
הגשת קובלנה פלילית
לבסוף, לרשות העובד האפשרות להגיש קובלנה פלילית. באם ההתעמרות כללה איומים, בין היתר, כאלה המהווים איום לפגיעה בשם או פרנסה, ניתן להגיש אל מול הצד המתעמר קובלנה פלילית. קובלנה פלילית עשויה להוביל לפתיחת הליך פלילי אל מול הצד המתעמר. במקביל, ניתן לפתוח ולהמשיך הליכים אזרחיים אל מול אותו צד.
לסיכומו של דבר,
עובדים אשר מאמינים כי הם היו צד להתעמרות במקום העבודה, וחוו יחס שאינו תואם את הסטנדרטים או היחס שהם היו רוצים להעניק לעצמם, יכולים לנקוט בפעולות על מנת לוודא כי המצב לא יימשך, או לחילופין, על מנת לקבל פיצויים בהתאם לעילת הסעד.
אחד האתגרים בדרכו של עובד לפעול לתיקון – הוא התלות הנתפשת של עובד ביציבות כלכלית ותעסוקתית. בייחוד אם אין לו ידע בתחום המקצועי על מנת לפעול לתיקון בזירה המשפטית, האזרחית והפלילית. שכן, ישנם עובדים אשר אינם אף מודעים למושג ההתעמרות ו/או לדרכי הפעולה הרלוונטיות המעוגנות בחוק ובפסיקה על מנת להתמודד בזירה המשפטית.
במקרים מסוימים – גם ידע לא יהיה די. שכן, ההליך עשוי להיות משפטי ומורכב, ולכלול דקויות של הגדרות כמו גם מונחים משפטיים. חשוב להגיע עם ידע מקצועי ובקיאות וזו הסיבה שעורך דין המתמחה בדיני עבודה יכול כה לעזור ולסייע. מי שראה או היה עד להתעמרות בעבודה לא צריך להסס ויכול לפנות באופן מידי לעורך דין הבקיא בתחום על מנת לברר על דרכים ראויות לנקיטת פעולה ואף קבלת פיצויים.
אין התנכלות תעסוקתית מותרת או מוצדקת על פי חוק, לא משנה מאיזה צד מגיעה וכנגד מי. המחוקק הסדיר את הנושא בבהירות, הטיל את האחריות על יצירת סביבת עבודה ובטוחה וניהול תרבות ארגונית הולמת, כמו גם מניעת התעמרות ואכיפת המניעה הזאת – על מנת לאפשר לכל עובד להגיע עם תחושת ביטחון ויכולת תפקוד שלמה בלי איום.
עובדים אשר חושבים שקרה דבר מה מאיים או לא הוגן במקום העבודה יכולים וזכאים לפנות למשרד עורכי דין על מנת לבדוק את נסיבות המקרה, לקבל פרספקטיבה משפטית רחבה יותר ולהבין מה ניתן לעשות על מנת לנקוט פעולות מתאימות ורלוונטיות מבחינה משפטית ובהתאם למסלול הנבחר.
למידע נוסף על נושא זה וקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר עם משרדנו, אשר מייעץ ומייצג לקוחות מעל לשני עשורים, כמו גם זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.